ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ!!!

Το Θείο Δραμα στην κορύφωση του!
• Μετα τα Δωδεκα Ευαγγελία...
• Η ημερα συγκλονίζει τις καρδιές μας!

           
Μετα την τελετή του Νιπτηρος, "καθ'ην ο Χριστός ενιψε τους πόδας των μαθητών του εις ενδείξιν της αρετής της ταπεινοφροσυνης...", ακούσαμε τα Δωδεκα Ευαγγελία.
           Τα Δωδεκα Ευαγγελία, οπως λέει η εκκλησία μας, ειναι δωδεκα "σχετικαι περικοπαι", οι οποιες "λαμβάνονται εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστων"! Να πω, πως ολα, υπογραμμίζουν "τα Πάθη του Σωτήρος". Και ακομα.
           Να τονισω, οτι ειναι δωδεκα, σύμφωνα με τον αριθμον "των δωδεκα Ωρών της ακολουθίας...", που συμφωνούν παλι με "τας Ώρας των Παθών"...
           

Ετσι, φθάσαμε στην σημερινη μεγαλη ημερα. Στην Μεγαλη Παρασκευη...
           Ειναι γεγονος, πως η σημερινη ημερα, ειναι "συγκινητικωτάτη"! Η ιερά ακολουθία, η σημερινη φερει δάκρυα στα ματια ολων μας. Το Θείο Δραμα, στην κορύφωση Του. Οι ύμνοι ειναι ιδιαιτερα κατανυκτικοι και εξιστορούν.
           

Την δικη.
           Την καταδίκη.
           Την σταύρωση.
           Την αποκαθήλωση. Και
           Τον ενταφιασμό του Σωτήρος.
           Να προσθέσω οτι παλια η ημερα αυτη έλεγετο και "Ημερα του Σταυρου" και "Σωτηρία" και "Πασχα Σταυρωσιμον"!
           Το απόγευμα γινεται "η κατανυκτικη ακολουθία του εσπερινού". Ειναι ο Επιτάφιος Θρήνος. Και η "εκφορά του Επιταφιου". Η "εκφορά", η περιφορά του Επιταφιου, γινεται με δάκρυα στα ματια μας για την απώλεια Εκείνου,  του "Σταυρωθεντος Σωτήρος". Το σώμα του Κυριου ειναι τυλιγμένο "δια σινδονος κατατίθεται εις τον ταφον", εως ότου έρθει η μεγαλη ημερα της Αναστάσης. 
           Ο Επιτάφιος Θρήνος μας συγκλονίζει όλους. Οι καρδιές μας κτυπουν γρήγορα, απο την βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για τον "εκουσιον θάνατον του Σωτήρος Μας". 
           Αυριο η Ανάσταση Εκείνου.   
           Η Ανάσταση ολων μας!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου