"ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ"

           Σημερα ειναι μια απο τις μεγαλυτερες γιορτές της Ορθοδοξιας. 
             Η Βάπτιση του Κυριου Μας.
             Τα Αγια Θεοφάνεια.
             "Εν Ιορδανη Βαπτιζομένου Σου Κυριε...", θα ακούσουμε σε ολες τις Εκκλησίες μας και η ψυχη μας, θα αγαλλιασει.
             Σημερα Αγιάζονται τα νερα.
             Οι θάλασσες.
             Οι λίμνες.
             Τα ποτάμια.
             Η κατάδυση Του Τίμιου Σταυρου, γιορτάζεται με ιδιαίτερο τροπο σε ολη την Ελλαδα. Οπως βεβαιως και στην Κωνσταντινούπολη, οπου ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος, θα ρίξει τον Σταυρό στα νερα του Βοσπόρου.
             Με ιδιαίτερο τροπο γιορτάζεται ο Αγιασμός των Υδάτων, η Κατάδυση του Τίμιου Σταυρού σε πολλες περιοχές της χωρας μας.
             Σημερα θα κανω μια μικρη επιλογή απο τον εορτασμό, περιγράφοντας τα ήθη και τα έθιμα, αφου πρωτα σας υπενθυμίσω πως στον Πειραια ο εορτασμός γινεται στο Λιμανι με καθε επισημοτητα, αλλα και με λαμπρότητα.
             • Στη Νάουσα, η τελετή της Κατάδυσης του Τίμιου Σταυρου "εχει ενα μοναδικό πλεονέκτημα"! Η τελετή γινεται λιγο έξω απο την πόλη. Στο σημείο οπου πηγάζει το ποταμι Αραπιτσα, το οποιο διασχίζει τη Νάουσα. Ειναι η περιοχή του Αγίου Νικολαου. Στην τελετή παιρνουν μερος και έφιπποι! Ετσι γινεται ο καθαγιασμός και των αλόγων! 
             • Στο Άργος μια τετοια ημερα, αναβιώνει σε ενα αρχαίο τοπο λατρείας στις πλούσιες πηγες του πανάρχαιου "αργυροδινη" Ερασινου (ειναι το μοναδικό ποταμι) Και ετσι τα Αγια Θεοφάνεια λαμβάνουν αλλη ξεχωριστή χάρη. Εδω οι βουτηχτές πρεπει και ειναι δυνατοί γιατι πεφτουν στα πολυ παγωμένα νερα. Ολα γίνονται μπροστα στην Παναγια την Κεφαλαριωτισσα, που υψώνεται πανω απο το σπήλαιο βάθους 100 μέτρων!
              • Στα Τζουμέρκα ο εορτασμός πραγματοποιείται στον Αραχθο. Εδω υπαρχει ενα "πέτρινο μονοτοξο γεφύρι", που ειναι το μεγαλύτερο της χωρας, απ'όπου γινεται η ρίψη του Σταυρού και η οποια συνδυάζεται με την επιβλητική θέα.
              Ομως σε ολες τις πόλεις, αλλα και τα χωρια της χωρας μας τελείται σημερα με ολες τις Τιμές η Κατάδυση του Τίμιου Σταυρου.
              Προσωπικα σας ευχομαι υγεία και μονο υγεία.
              Χρονια πολλά.
                                                                                                           Γιώργος Κοντονής



0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου