ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 



ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!


         “Ιερά σιωπή!
          Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η     

          θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
          Όρη και Τέμπη σιγήστε.
          Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
          Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο       

          Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
          Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας     

          του φωτός στείλε τις ακτίνες σου και 

          άναψε την ιερή δάδα για τη φιλοξενη 

          πόλη της ...(εδώ αναφέρει το όνομα της 

          πόλης το Παρίσι για εφέτος) 
          
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους 

          τους λαούς της Γης και στεφάνωσε τους     

          νικητές του Ιερού Αγώνα.”! Τονίζει η Πρωθιέρεια στην επίκληση στον Απόλλωνα και αμέσως μετά κατευθύνεται προς το στάδιο μεταφέροντας σε πήλινο δοχείο-αγγείο και με τη συνοδεία των ιερειών. Να πούμε ότι η πομπή κάνει μία στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ο «αμφιθαλής παις», δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δίνονταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στους νικητές. Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά το ταξίδι της. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος πριν παραδοθεί η ιερή φλόγα στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας, ώστε να φτάσει στον τελικό της προορισμό, στο στάδιο της διοργανώτριας πόλης την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, η πρωθιέρεια και οι ιέρειες είναι ντυμένες κατά τον αρχαϊκό τρόπο, ενώ ακολουθούν συγκεκριμένη κινησιολογία και χορογραφία. 

     Να προσθέσουμε πως η αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι αλήθεια ότι «το λιτό και συμβολικό τελετουργικό» πραγματοποιείται στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού της Ήρας, στο γνωστό Ηραίον. Εδώ η Πρωθιέρεια, με επίκληση στο θεό Απόλλωνα ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Να υπογραμμίσουμε πως για πρώτη φορά η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας  έγινε το 1936 για τους Ολυμπιακούς  Αγώνες του Βερολίνου! Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο εμπνευστής της ιδέας φέρεται ο Γερμανός καθηγητής ο Καρλ Ντιμ. Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα πως «η καινοτομία αυτή, κατάφερε όχι μόνον να διασωθεί αλλά και να αποτελεί σήμερα κορυφαία στιγμή για κάθε ολυμπιακή διοργάνωση, κυρίως χάρη στον βαθύτερο συμβολισμό της», γράφει ο ιστορικός της εποχής. Μάλιστα και σύμφωνα με τη Μυθολογία «η φλόγα, σύμφωνα και με τον μύθο του Προμηθέα, είναι σύμβολο του ανθρώπου και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, μα κυρίως αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες»! 

     

     ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!


     Την Τρίτη (16 Απριλίου 2024) λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι άρχισε η εντυπωσιακή όσο και επιβλητική τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην Αρχαία Ολυμπία. Το Ολυμπιακό Φως, θα φωτίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν τούτο το καλοκαίρι στο Παρίσι!  

     Να σημειώσουμε ότι πριν την έναρξη της τελετής της Αφής, άγημα της Προεδρικής φρουράς πραγματοποίησε την έπαρση της ελληνικής και της γαλλικής σημαίας. Στην τελετή ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία προσήλθε συνοδευόμενη από τον προέδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο. 

     Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, ο δήμαρχος στα Ολύμπια όπως λένε όλοι στο νομό Ηλείας, ο Άρης Παναγιωτοπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλο τον κόσμο. «Από εδώ στέλνουμε το αυθεντικό μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης». Μήνυμα που οι αποδέκτες του πρέπει να το τηρήσουν!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου