ΓΙΩΡΓΟ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024





ΓΙΩΡΓΟ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ 

     Όταν με πληροφόρησαν πως έφυγε από τη ζωή ο Σγουράκης, δεν μπόρεσα να κρατηθώ. Τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα. Και όλα οσα ζήσαμε τότε στη δική μας ΕΡΤ ΕΡΑ πέρασαν από μπροστά μου όπως μια καλή κινηματογραφική ταινία! 
     Ο αδελφικός μου φίλος ο καλός συνάδελφος δημοσιογραφος και αριστος σκηνοθέτης (είχε σπουδάσει και σκηνοθεσία) Γιώργος Σγουράκης ήταν ο πρώτος που «γύρισε» ντοκιμαντέρ παρουσιάζοντας τα πρόσωπα της επικαιρότητας εκείνης της εποχής τόσο στο Ραδιόφωνο όσο φυσικά στην τηλεόραση που έκανε τότε τα πρώτα βήματα της και αργότερα όταν σταθεροποιήθηκε! Παρουσίασε πάνω από 400 προσωπικότητες! 
     Οι επιτυχίες του Γιώργου Σγουράκη με το «Μονόγραμμα» του ήταν πολλές και εντυπωσιακές. Το αρχείο που αφήνει είναι ποκυ μεγάλο και σπάνιο. Είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές!
     Να προσθέσω πως το «Μονόγραμμα» ήταν βραβευμένο απξ την Ακαδημία Αθηνών! Εκπομπές του, που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία ήταν 
με τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Κάρολο Κουν, τον Μάνο Κατράκη, τον Μίκη Θεοδωράκη και άλλες μεγάλες προσωπικότητες.
     Πολύτιμη ήταν η συνεργασία του με τη σύζυγο του Ηρώ Σγουράκη με την οποία είχαν αποσπάσει 
ελληνικά και διεθνή βραβεία. Ιδιαίτερα με την ταινία “Θεόφιλος Γ. Χ”Μιχαήλ”, Α’ Βραβείο 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. “Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία” κ.ά.
     Και κάτι που ίσως οι πολλοί να μην γνωρίζουν. Ο αείμνηστος Γιώργος Σγουράκης ρηχέ διατελέσει 
πρόεδρος της “Παγκρητίου Ενώσεως” και του “Συνδέσμου Παραγωγών Ελληνικής Τηλεόρασης”, Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ και Πρόεδρος του “Αρχείου Κρήτης”, καθώς και του “Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου – Τηλεόρασης και Oπτικοακουστικών Έργων”.
     Γιώργο, Γιώργο Σγουράκη που άφησες τούτο τον κόσμο και ξεκίνησες για το μεγάλο και χωρίς γυρισμό ταξίδι στην αιωνιότητα, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. 
     Καλό σου ταξίδι.
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου