ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή





Ο πολυτάλαντος Νικόλαος Γύζης ήταν ένας από τους σημαντικούς Ελληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα της λεγόμενης '' Σχολής του Μονάχου ''μαζί με τους Βολανάκη και Λύτρα.
Η  ρομαντική  σχολή του  Μονάχου δημιουργήθηκε μέσα από τους ιδιαίτερους δεσμούς που υπήρχαν μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας στα χρόνια του Οθωνα .
Πολλοί Ελληνες καλλιτέχνες πήγαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου για να σπουδάσουν εικαστικές τέχνες και βέβαια ζωγραφική .






Γεννημένος στο Σκλαβοχώρι της Τήνου , η οικογένεια του μετοίκησε στην Αθήνα όπου άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών .Στη συνέχεια πήρε υποτροφία από το Ιδρυμα του ναού της Ευαγγελιστρίας της Τήνου προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Μόναχο.
Εκεί συνάντησε τον καλό του φίλο Νικηφόρο Λύτρα ο οποίος τον βοήθησε να εγκλιματιστεί στο γερμανικό περιβάλλον .
Υποστήριξε όλες τις αρχές των Γερμανών δασκάλων του ζωγραφίζοντας εξαιρετικά έργα.Ο τύπος τον χαρακτήρισε ως ''γερμανικότερος των Γερμανών'' και τον επαίνεσε με το παραπάνω .

Γνωστά έργα του όπως ''Ο θρίαμβος της Βαυαρίας'' που κοσμούσε την αίθουσα συνεδριάσεων του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών της Νυρεμβέργης καταστράφηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στην Αθήνα όπου μετέτρεψε το σπίτι του στη οδό Θεμιστοκλέους σε ατελιέ .Το 1876 ταξίδεψε με τον Νικηφόρο Λύτρα στο Παρίσι και αργότερα επέστρεψε στο Μόναχο .

''Τα αρραβωνιάσματα'' και το ''Κρυφό Σχολειό ''το οποίο εντάσσεται στην συλλογή Εμφιετζόγλου και στηρίζεται στους θρύλους από την εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν από τα πιο αξιόλογα έργα του.
Σημαντικής αξίας το θρησκευτικού περιεχομένου έργο ''Ιδού ο Νυμφίος έρχεται''μέσω του οποίου δηλώνει τα θρησκευτικά οράματα του .Το έργο βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας.

Το 1895 επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Ελλάδα , επέστρεψε στο Μόναχο όπου και πέθανε από λευχαιμία .Η σορός του ενταφιάστηκε στο βόρειο νεκροταφείο του Μονάχου .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου