ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ

Selfie XL .   ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ anti-Covid19 φάρμακο !

Στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης υπάρχει το χωριό Κολχικόν. Εκεί παλιά καλλιεργούσαν το φυτό ''κολχικόν'', εξ ού
και το όνομα του χωριού.

«Κολχικόν», το μαγικό φίλτρο της Μήδειας:

Σύμφωνα με τον μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας, η Μήδεια, κόρη του Αιήτη βασιλιά της Κολχίδας στη Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποιεί το φυτό ”Kολχικόν” που φύτρωσε στον Καύκασο από το αίμα του Προμηθέα, ως φάρμακο και ως δηλητήριο. Ερωτευμένη με τον Iάσονα, φτιάχνει μια προστατευτική αλοιφή από το κολχικό, καλύπτει το σώμα και τα όπλα του Ιάσονα και τον καθιστά άτρωτο κατά τη διάρκεια των άθλων που του ανέθεσε ο πατέρας της στην Κολχίδα. O Ιάσονας καταφέρνει με την δική της βοήθεια να αποκτήσει τελικά το χρυσόμαλλο δέρας. Γυρίζει μαζί της στην Ιωλκό για να διεκδικήσει από τον Πελία τον θρόνο του πατέρα του. Στην συνέχεια, όμως, όταν ο Ιάσονας την εγκαταλείπει για να παντρευτεί στην Κόρινθο την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, τη Γλαύκη, η Μήδεια με το ίδιο φυτό, δηλητηριάζει το φόρεμα που στέλνει δώρο στο γάμο της Γλαύκης. Σκοτώνει έτσι την Γλαύκη, τον πάτερα της βασιλιά Κρέοντα, αλλά και τα ίδια της τα παιδιά.

Το φυτό Κολχικόν:
Το γένος Κολχικόν (Colchicum) ανήκει στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae). Περιλαμβάνει πολλά δηλητηριώδη είδη, με το φθινοπωρινό (Colchicum autumnale), να είναι το πιο τοξικό. Η ανθοφορία και συγκομιδή του γίνονται το φθινόπωρο και η καρποφορία από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Μοιάζει με τον κρόκο, έχει όμως έξι στήμονες ενώ ο κρόκος τρεις. Ένα από τα κυριότερα συστατικά του Κολχικού του Φθινοπωρινού είναι το τοξικό αλκαλοειδές κολχικίνη, ουσία που απομονώθηκε από το φυτό για πρώτη φορά το 1889.

Η ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ στην κυτταρογενετική έρευνα:
Η κολχικίνη έχει κυτταροστατική και σταθμοκινητική δράση. Η προσθήκη της σε διαιρούμενα κύτταρα δεσμεύει την μιτωτική άτρακτο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και του κυτταρικού πολλαπλασιασμού. Εδώ και πολλές δεκαετίες η κολχικίνη, αλλά και παράγωγα της όπως η δεμεκολχίνη (Colcemid), χρησιμοποιούνται στην κυτταρογενετική/καρυοτυπική ανάλυση για να σταματήσουν την μιτωτική διαδικασία και να καταστεί έτσι δυνατή η μελέτη του γενετικού υλικού κάθε κυττάρου στη μορφή των χρωμοσωμάτων.

Η κολχικίνη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού:
Η κολχικίνη είναι ένα γνωστό φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών παθήσεων, μεταξύ των οποίων η ουρική αρθρίτιδα, ο μεσογειακός πυρετός, οι περικαρδίτιδες και σχετικά πρόσφατα και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα τελευταία αποτελέσματα της ελληνικής αλλά και της καναδικής ομάδας μελέτης, με βάση τα οποία η κολχικίνη προλαμβάνει την εξέλιξη της νόσου σε κάποιες κατηγορίες ασθενών με κορονοϊό, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα!
#κολχικινη #covid_19 #колхицин

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου