ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΙΝΤΟ ή ΣΚΙΝΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ!



ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΙΝΤΟ  - ΤΟ ΣΧΙΝΟ 
     Καλημέρα σας. Επειδή πολλοί φίλοι βλέποντας τις φωτογραφίες που μας δείχνουν στον ίσκιο ενός υψηλού σκίντου, με ρώτησαν «τι είναι το σκίντο;», θα αναφερθώ με λίγα λόγια σε αυτόν τον θάμνο που πολλές φοράς γίνεται και δένδρο! Να σας πω πως για εμένα έχει ιδιαίτερη αξία, αφού κάτω από ένα τέτοιο υψηλό σκίντο γεννήθηκα!
      Η σωστή ονομασία του δεν είναι σκίντο όπως το λέμε στο χωριό μου τον πανέμορφο Κακόβατο καθώς και σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου, αλλά ΣΧΙΝΟ και είναι θάμνος!
Να σημειώσω πως ίσως είναι ο πλέον διαδεδομένος θάμνος στην χλωρίδα και σίγουρα ο πλέον ανθεκτικός. Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούσαν κλαδιά σχίνου για να δένουν τα δεμάτια από τα σπαρτά που θέριζαν! Το σκίντο σχίνο ποιο σωστά οι παλιοί το  χρησιμοποιούσαν και σε πολλές ακόμα χρήσεις, κυρίως στην καλαθοποιΐα. Ακόμη και τροφή στα ζώα έδιναν το χειμώνα τρυφερά κλαδιά σχίνου!
       Να προσθέσω μάλιστα αυτό που μου έλεγε η μακαρίτισσα γιαγιά μου ότι «στην Κατοχή με τις ελλείψεις σε σιτηρά, είχαν αυξηθεί οι νοικοκυρές που έφτιαχναν σχινόψωμο χρησιμοποιώντας ελάχιστο αλεύρι και περισσότερους σπόρους σχίνου, τους οποίους ξέραιναν και άλεθαν…»! 
        Δεν γνωρίζω εάν σήμερα φτιάχνουν τέτοιο ψωμί; Μου είπαν όμως πως «γίνονται σχινόψωμα με μικρή περιεκτικότητα σε σχινόκαρπο, κυρίως για το άρωμα και τη στυφή τους γεύση»! 
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου